Reisgids Kreta, informatie en accommodatie Sfakia, zuidwestkust Kreta


Wat is er te doen in Sfakia en op Kreta?

Zoeken op maat

English version  Nederlandse versie

Activiteiten en bezienswaardigheden
voor tijdens uw vakantie in Sfakia en Kreta

Sfakia en Kreta hebben u veel te bieden op uw vakantie. Of u nu de rust zoekt van de zuidwestkust van Kreta om lekker aan de natuurlijke strandjes te liggen, of actief wilt zijn, wandelend in de bergen, of toerend langs de kleine dorpjes en pittoreske steden, alle mogelijkheden voor u liggen dicht binnen bereik.

Kies een categorie van specialiteiten van Sfakia en Kreta

Stranden Wandelen Bezienswaardigheden Boten & duiken Archeologie & museums Kloven

Stranden

In en rond Sfakia vindt u vele natuurlijke stranden met kristalhelder zeewater. De meeste stranden zijn kiezelstranden, een paar stranden zijn zandstranden. De stranden zijn meestal erg rustig en u kunt ook een strand voor uzelf alleen hebben, als u de weg weet.

In Sfakia kunnen we u deze stranden aanbevelen:


Vrisi strand, Chora Sfakion, zuidwestkust Kreta
 • Vrisi Beach : Het dorpsstrand van Chora Sfakion, aan de westkant van het dorp. Kristalhelder water, doordat een zoetwaterbron hier in zee uitkomt ('Vrisi' betekent bron). Op het strand zijn desgewenst zonnebedden en parasols te huur. Er is een douche. Bovenaan het strand is een taverna voor eten, drinken, ijs en snacks. Daar is ook een toilet.

Ilingas strand, Sfakia, Kreta
Ilingas strand, Chora Sfakion, zuidwestkust Kreta

 • Ilingas beach : 1,5 km ten westen van Chora Sfakion, 20 minuten lopen. Kiezelstrand aan de voet van de Ilingas-kloof, die ondergronds zoet water in zee laat stromen. Ook hier is er dus bijzonder helder zwemwater. Aan de kant van het dorp is een grot en dit gedeelte van het strand is geschikt voor naturisme. Bovenaan het strand staat een taverna, voor eten en drinken en toilet. Het strand is ook per auto bereikbaar, tot aan de taverna.


Filaki Beach, naturistenstrand, Chora Sfakion, zuidwestkust Kreta

 • Filaki beach : 2 km ten oosten van Chora Sfakion (kiezels, naturistenstrand). Strand wordt ook gebruikt door gasten van Hotel Vritomartis.


Sweetwater Beach, Geros Stratos
, deels textiel-, deels naturistenstrand, Sfakia, zuidwestkust Kreta

 • Sweet water beach : 15 minuten met het bootje uit Chora Sfakion langs de kust of 1 uur lopen langs het kustpad. Zeer rustig strand, weg van de bewoonde wereld, niet bereikbaar per auto. Kiezelstrand met wat schaduw onder tamarisk-boompjes of in de kleine taverna. Er zijn zoetwater-bronnen op het strand en het is mogelijk er te kamperen. (Boot vertrekt om 10:30 uur 's morgens uit Chora Sfakion en komt om ±17:00 uur weer terug)


Ammoudi Beach, zandstrand, Chora Sfakion, zuidwestkust Kreta

 • Ammoudi Beach : klein zandstrandje ruim anderhalve kilometer oostelijk van Chora Sfakion. Hoofdzakelijk zand. Zeer rustig. ('Ammoudi' betekent zand) Sla rechtsaf vlak voor Vritomartis.


Marmara-strand, kiezelstrand, Sfakia, zuidwestkust Kreta

 • Marmara beach : Rots- en kiezelstrand ('Marmara' betekent marmer) aan de voet van de Aradena-kloof. Bereikbaar te voet of per bootje vanuit Loutro.
 • Koutelos Beach : Klein idyllisch strand onder het dorp Nomikiana, tussen Chora Sfakion en Frangokastello.
 • Mavro Nero beach : Zanderig strand achter Studio's Stavris, Frangokastello, ten westen van het dorp.


Frangokastello Beach, zandstrand, Frangokastello, zuidwestkust Kreta

 • Frangokastello Beach : Zandstrand onder het Venetiaanse kasteel in Frangokastello, 14 km ten oosten van Chora Sfakion. Er worden strandbedden en parasols verhuurd. Bij het kasteel zijn taverna's. Het heldere zeewater blijft hier tot ver in zee slechts kniediep, dus dit is het ideale strand voor ouders met kleine kinderen.
 • Orthi Ammos strand : 500 meter oostelijk van Frangokastello. Zandstrand met zandduinen. Weinig faciliteiten, rustig. Het oostelijk deel is voor naturisten.
 • Korakas Beach in Rodakino : zandstrand met bedden en parasols.

Naar boven

Bezienswaardigheden en uitstapjes

In en rond Sfakia is vanalles te zien en te beleven. Er zijn kleine tochten te voet en langere, waarvoor u een huurauto nodig heeft. In Chora Sfakion is een autoverhuurbedrijf: Sfakia Tours. Alle informatie vindt u op hun website:

Sfakia Tours, Chora Sfakion: Hire Cars, Jeep or Minibus
Autoverhuur Chora Sfakion: Sfakia Tours

We geven u nu een korte opsomming van suggesties voor dagtochten:

 • Een uitgebreide lijst van wandelingen in Sfakia vindt u hier
 • U kunt vanuit Chora Sfakion per veerboot de pittoreske dorpjes Loutro en Agia Roumeli (Samariakloof) bezoeken.
  Alle ferry-informatie vindt u hier
 • Tochten per auto:

 • Per auto bergopwaarts, voor een bezoek aan de hoogvlakte van Anopoli, met haar oude dorpjes, en een blik op de Baileybrug over de Aradena-kloof. U kunt ook per auto over de brug (hoogte 138 meter) voor een bezoek aan het bijna verlaten dorpje Aradena, of om een stukje door te rijden naar het eind van de berijdbare weg, in Agios Ioannis
 • Per auto (4 wheel drive) bergopwaarts naar Anopoli en verder naar Roussies, waarna u te voet verder kunt naar de top van de Pachnes, de hoogste berg van Sfakia op 2453 meter hoogte. Een foto-verslag van deze tocht vindt u hier

Pachnes per jeep
Naar de Pachnes per jeep © Wiltrud Klundt

 • Per auto richting oosten: naar Frangokastello, om het Venetiaanse kasteel uit 1371 te bezoeken, en verder richting Plakias en het palmenstrand en klooster van Preveli. U kunt ook verder rijden door de Kourtaliotiko-kloof
 • Per auto naar het noorden. Rijden door de Imbroskloof (boven langs, geheel gerenoveerde weg met 3 tunneltjes) naar Imbros. Na Imbros kunt u verder bergopwaarts richting het bergdorp Kallikratis, start van de Kallikratiskloof. U kunt van daar per auto weer afdalen naar de zuidkust, of naar het noorden, naar het door zijn waterbronnen beroemde Argyropouli en verder naar het enige zoetwatermeer van Kreta: Lake Kournas


 • Kallikratis

  Kallikratis

  Aradena brug

  Argyropouli

  Kournas-meer

 • Per auto of per bus naar de noordkust: bezoek aan de stad Chania, met haar oude Venetiaanse haven en Venetiaanse en Turkse invloeden. Bezoek ook de beroemde overdekte markt of een van de musea. Alle bus-informatie vindt u hier.
 • U kunt natuurlijk ook nog verder doorrijden, voor een bezoek aan de oude steden Rethymnon en Heraklion.

Naar boven

Tochtjes per boot en andere water-activiteiten

Er is geen doorgaande kustweg in zuidwest-Kreta. Daarom kunt u de verschillende kustdorpen per veerboot bereiken. Of per taxi-boot:

 • U kunt vanuit Chora Sfakion per veerboot de pittoreske dorpjes Loutro en Agia Roumeli (Samariakloof) bezoeken.
  Alle ferry-informatie vindt u hier
 • Voor een langere tocht over zee kunt u naar Gavdos, het zuidelijkste punt van Europa, dat 38 kilometer ten zuiden van Chora Sfakion ligt.
  Een foto-verslag vindt u hier. Van Gavdos is het nog minimaal 258 km naar het zuiden tot u in Afrika bent.
 • U kunt een meerdaagse tocht naar het westen maken per veerboot, voor een bezoek aan Sougia en Paleochora. Vanuit Paleochora kunt u een schitterende tocht naar het koraaleilandje Elefonissi maken. Daarbij kunt u wadend door een zee-engte naar het eilandje toelopen.
  Een foto-verslag vindt u hier
 • U kunt in Chora Sfakion op afspraak een taxi-boot huren met kapitein, voor op maat gemaakte tochtjes langs de kust. Vraag er naar in een van de restaurants langs de haven en men zal u helpen
 • U kunt iedere morgen om 10:30 per Delfini taxi-boot naar Sweetwater Beach. Het bootje komt na vijven weer terug.


Taxiboot "Delfini" naar Sweetwater Beach

Naar boven

Snorkelen, duiken en vissen

Het is heerlijk om in het heldere en schone zeewater langs Kreta's zuidwestkust te zwemmen of te snorkelen. Er zijn geen kwallen of haaien.

In Chora Sfakion is een duikcentrum en duikclub, onder leiding van Damoulis Tsirintanis. U kunt er duiktochten maken en les krijgen. Alle informatie vindt u op hun website:

Duikcentrum Notos Mare, Sfakia, Kreta
Duikcentrum Notos Mare, Sfakia, Kreta

Naar boven


Aradenakloof

Imbroskloof

brug Aradenakloof

Samariakloof

Aradena

Kloven

Sfakia is behalve om haar stranden zeer beroemd om haar bergkloven.

Sfakia in het zuidwesten van Kreta is hét wandelgebied bij uitstek van Kreta. De streek wordt gedomineerd door de White Mountains ("Lefka Ori" of Witte Bergen), een gebied van zo'n 960 km² met 20 pieken boven de 2000 meter, waarvan de Pachnes de hoogste is met 2453 meter hoog.

Het gebergte valt steil in zee aan de zuidkant en wordt doorsneden door 18 kloven, waarvan de Samariakloof de grootste en bekendste is, met wanden van 1000 steil omhoog en een lengte van zo'n 18 km.

 • B: Samariakloof: 18 km, ruim 6 uur
 • C/D: Eligas-kloof: 10 km, 5½ uur
 • B: Imbroskloof: 5 km, 2½ uur
 • D: Ilingas-kloof: ?
 • C: Sfakia-kloof: ?
 • B: Asfendou-kloof: 4 km, 2½ uur
 • B: Kallikratiskloof: 6 km, 2½ uur
 • C: Aradenakloof: 5 km, 4½ uur
 • E: Klados-kloof
 • E: Tripiti-kloof
 • B: Agia Irini-kloof: 8 km, 4 uur

Moeilijkheidsgraad loopt op van A t/m E

Gorges in Sfakia
De bekendste kloven in Sfakia, zuidwest Kreta

Samariakloof - kaart

De Samariakloof is op twee manieren te lopen: van boven naar beneden, en van beneden naar boven (of tot halverwege).

De Samariakloof ligt in Sfakia, en begint op de hoogvlakte van Omalos en eindigt in zee aan de zuidkust van Kreta bij Agia Roumeli.

Er zijn een paar dingen belangrijk om te onthouden, als u een tocht door de Samariakloof wilt plannen:

 1. U moet per bus (of taxi) naar het begin van de kloof in Omalos. U kunt er niet heen per huurauto, want u kunt de auto niet meer ophalen, omdat u aan de zuidkust alleen weg kunt komen per veerboot naar Chora Sfakion, of Sougia en Paleochora, en van daar per bus weer terug moet naar Chania aan de noordkust. Die tocht duurt de hele dag en u kunt dan vervolgens niet meer helemaal naar Omalos om uw auto op te halen. Daarom moet u bij een 1-daagse tocht door de Samariakloof een rondtrip regelen, bijvoorbeeld Chania - Omalos - Samariakloof - Agia Roumeli - Chora Sfakion - terug naar Chania. U kunt dit makkelijk zelf regelen per openbaar vervoer (vroegste bus vanaf Chania busstation naar Omalos: u kunt op het busstation een kaartje kopen voor de hele tocht; veerboot Agia Roumeli naar Chora Sfakion; bus van Chora Sfakion terug naar Chania). Maar overal op het eiland worden ook kant-en-klare dagtochten per bus georganiseerd. Die zijn natuurlijk wel veel duurder. U hebt dan wel een (overbodige) reisleider.
 2. U kunt de Samariakloof 'op de luie manier' doen: u verblijft in Chora Sfakion of Loutro, pakt de eerste veerboot in de morgen naar Agia Roumeli (uurtje), loopt naar boven de kloof in zolang u het leuk en mooi vindt, en keert dan terug naar Agia Roumeli, en weer per veerboot terug naar waar u verblijft. U hebt dan niet de hele kloof gezien, maar wel het mooiste stuk.
 3. Alternatief: ga per ferry van Chora Sfakion via Loutro en Agia Roumeli naar Sougia. Verblijf daar 1 nacht. De volgende morgen pakt u de eerste bus van Sougia naar Chania. Zeg tegen de chauffeur dat u naar Omalos wilt en hij laat u eruit in Rodovani waar u kunt overstappen op de bus naar Omalos. Vervolgens loopt u de Samariakloof en neemt u op het eind weer de ferry van Agia Roumeli terug naar Chora Sfakion.

Het is alleen mogelijk vanuit Chora Sfakion in 1 dag de hele tocht te doen als u een taxi regelt vanuit Chora Sfakion naar Omalos via Chania. Dit is een lange tocht van bijna 3 uur. U moet erg vroeg vertrekken, want u kunt beter vóór 9:00 uur 's morgens aan de afdaling in de kloof beginnen (liever vroeger). Het is ook duur, maar u kunt met maximaal vier personen meerijden en de kosten delen. U kunt de taxi zelf ter plekke proberen te regelen in de supermarkt op de boulevard in Chora Sfakion. Doe dit ruim van tevoren, omdat er slechts 2 taxi's zijn, en die hebben ook andere verplichtingen.

U vindt een foto-verslag van de wandeling door de Samariakloof hier.

Naar boven

Live webcam Sfakia Crete


holiday accommodations in Sfakia, Crete: hotel, rooms, studios, apartments, hire cars/ rent car
Onze selectie van sfeervolle kleinschalige vakantie-
accommodaties in Sfakia, zuidwestkust Kreta

Hotels, Kamers, Studio's, Appartementen, Autohuur, Taxi


Wat is er nieuw op deze site over Sfakia en Kreta:
Praktische informatie voor bezoekers aan Sfakia en Kreta
uk deutsch Nederlands
Dienstregeling veerboten zuidwestkust Kreta 2018
Vliegvelden Kreta: aankomst- en vertrektijden 2018
Foto's rond Loutro April 2011 Janni
Alle websites van Chora Sfakion
hand Foto's rond Sfakia October 2014 Wiltrud
hand Foto's rond Sfakia April 2014 Wiltrud
Bettina's Actuele Foto's van Sfakia 2011 hand Ga mee vissen met vissersboot in Chora Sfakion
Foto's Bergtop Pachnes Okt 2008 Wiltrud
Video's van Sfakia en Kreta speciale selectie
Foto's van Chora Sfakion in Mei en Juni 1 2008
Wandeling naar Mount Gingilos
Herre
Grieks en Kretenzisch Pasen en Kerstmis
Onderwaterfoto's Duikschool Sfakia Damoulis
Wandeling Agios Ioannis - Selouda - Agios Pavlos 2008 Stuur ons je eigen foto's van je Kreta-vakantie
Foto's Sfakia & Kreta Juni/Juli 2008 Angelika
Kreta Foto's Mei 2008 Mary en Denis
3D Tekeningen van de White Mountains Steve
Loutro & omgeving Foto's Herre
Panorama Foto's Patrick
Foto's Sfakia en Kreta in April 2008 Wiltrud
Wolfgang Kistler's Sfakia Picture Gallery
De Olijfboom en Olijfolie
Kaarten van Kreta en de regio Sfakia Foto's van Frangokastello
Top van Pachnes Panorama Kaart Steve Paleochora Foto's Fabrice
Bezoek aan Mouri, hoogste bergdorp van Sfakia George Sfakia 1968 - 2003 france swiss documentaire Jean-Jacques
Griekse Naamdagen: Kalender en Alfabetisch De Sfakia en Kreta Foto Gallery  > 4700 foto's
Gavdos eiland foto-reportage Steve Statistieken Inkomend Toerisme Griekenland
Ian's Bergwandel-foto's uit Sfakia
deel 1 - deel 2 Nov 2005
Diloti - Grieks Kaartspel
Geschiedenis van Kreta
Vogels observeren in Frangokastello Nov 2005
Foto's van Sfakia 1 - 2 - 3 Okt 2005
Griekenlands positie in de Europese Unie -
vergeleken met 13 andere landen
Interactieve Satellietkaart van Kreta Hoe de kloven op Kreta zijn ontstaan
3D Satellietbeelden van Kreta Meer dan 1700 links over Kreta
4 Grote Kaarten van Kreta - wegenkaarten Kreta Griekse cultuur vergeleken met Europa
Raki - Tsikoudia : Kretenzische borrel Winter in Sfakia Foto-verslag 2002 - 2003
Sfakia Dialect Peter Trudgill Kruiden en specerijen op Kreta
Winden op Kreta The Sphakia Survey: archaeological project
Kretenzers buiten Kreta Sfakianen en de Doriërs
Sociale en culturele vergelijking van Griekenland met andere Europese landen Kaart van het dorp Chora Sfakion / Khóra Sfakíon
Stedenkaarten Chania - Rethymnon - Heraklion
Tavli - Griekenlands Nationale Spel Foto's van Samariakloof en Imbroskloof

 

< Terug naar homepage

Laatste update: 1 March, 2009 .

Copyright © Sfakia-Kreta.nl 1999 - 2019. Alle rechten voorbehouden.